Wednesday, August 26, 2009

lagi resepi chicken chop....

CHICKEN CHOP (versi NABIA )
http://marlida.fotopages.com/?entry=1899630

Bahan2 ayam yg diperap
4 ketul ayam (bahagian isi yg telah dibuang tulangnya (ada jual di pasaraya)
2 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 s/k lada hitam - tumbuk halus
2 s/b sos tiram
1 s/b kicap cair
garam sket je
tepung jagong secukupnya (ibu guna tepung beras tepung jagung dah abis stok cukup2 buat sos aje)
minyak utk menggoreng

Cara Membuat
Perap isi ayam tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram, kicap cair & garam. Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
Panaskan minyak yg byk dlm kuali. Ambil isi ayam tadi dan terus celupkan dlm tepung jagung hingga seluruh ayam diselaputi oleh tepung jagung. Masukkan dlm minyak yg panas (deep fry). Goreng hingga garing. Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak.


Bahan2 Black Pepper Sauce
5 ulas bawang putih - cincang halus
2 s/b tepung jagung - bancuh dlm 2 cawan air
3 s/b kicap pekat (Ibu letak 1 sudu besar kicap mee langsung sos nya hitam betul)
2 s/b lada hitam - tumbuk halus (Ibu letak 1 sudu kecil serbuk lada hitam dan 2 sudu besar sos lada hitam)
1 kiub ayam
garam & perasa
minyak utk menumis

Cara2
Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan air bancuhan tepung jagung tadi dan kicap pekat, lada hitam dan kiub ayam. Biarkan mendidih dan kuah menjadi agak pekat. Rasakan apa2 yg kurang bolehlah ditambah garam/ perasa. Kepekatan kuah bergantung pada anda.. kalau suka pekat.. biarkan hingga kuah menjadi pekat dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment