Tuesday, December 21, 2010

Kuih Kosui Pandan

Mentang-mentangla ada pokok pandan.. resepi yang ada pandan tu saya suka sangat
Resepi ni pun mudah.. tapi tunggu la kuih lapis yang baru dibuat habis dimakan.. mau 3 hari tu baru habis..

Bahan-bahannya: (hidangan untuk 5 orang)

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan dengan 1 cawan air- tapis dan sukat 1 cawan)
2 cawan air biasa
1/2 sudu teh air kapur cair
sedikit pewarna hijau

1 cawan kelapa parut putih digaul dengan sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Campurkan air pandan, gula, tepung dan air di dalam mangkuk. Gaul rata menggunakan 'whisk' hingga gula hancur. Tambahkan sedikit pewarna hijau ikut citarasa.
2. Masukkan air kapur dan gaul rata.
3. Panaskan pengukus dan sediakan loyang. (tak perlu di lengser) Tapiskan adunan ke dalam loyang dan kukus kuih selama 15- 20 minit. Untuk mengelakkan air masuk ke dalam loyang, tutup loyang dengan aluminium foil atau tuala dapur, ketika mengukus.

4. Apabila kuih masak, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan sebelum dipotong. Boleh juga disimpan di dalam peti ais agar cepat sejuk.

5. Potong kuih dan gaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam. Sedia dihidang.

*** jika loyang tidak ditutup, cedok lebihan air yang bertakung di atas kuih, sebaik dikeluarkan daripada pengukus.

Sumber : http://periuktanah.blogspot.com/2010/03/kuih-kosui-pandan.html

No comments:

Post a Comment